top of page

MAHREMİYET EĞİTİMİ

Güncelleme tarihi: 1 Kas 2020



Çocuğun bilişsel, sosyal, motor, ahlaki gelişimini takip edip ilerlemesini için çaba sarf edilirken cinsel gelişim hep atlanmaktadır. Cinsel tabulardan dolayı çocukla cinselliği konuşmak bazı ebeveynler için güçtür, ayıptır, utanılacak bir konudur. Fakat bu eğitimin verilmesi çocuğun ruhsal ve cinsel açıdan korunması adına önemliyken gelişimi için önemli basamaktır. Cinsel eğitimin içinde mahremiyet eğitimi de vardır. Mahremiyet, erken yaşta kazanılması gereken önemli bir konudur. Özellikle istismar haberlerinin arttığı şu dönemde çocuklara kendilerini korumaları, sınırlarını belirleyebilmesi ayrıca cinsel gelişimi için cinsel bilgilendirme ve mahremiyet konusunda bilgi verilmelidir.

Cinsel eğitim, kendinin ve diğer bireylerin özelinin farkına varması, kendi özel alanını tanıması ve koruması, diğer bireylerin özeline saygı duyması, kendi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar çizmesi, istemediği her dokunuş ve talebe 'hayır' diyebilme özgürlüğüne sahip olması gibi bilgileri kapsamaktadır.

Çocuğunuza verdiğiniz bilginin dışında istismardan korumak için en çok siz ebeveynlerin dikkat etmesi gerekmektedir. Öncelikle çocuğunuza küçük yaşta mahremiyet duygusunu aşılamalısınız. Kimi ebeveynler henüz erken veya daha çocuk diyerek mahremiyet eğitimini ileri yaşlara bırakmaktadır. Fakat bu eğitim erken yaşta kazanılmalıdır.


Çocuğunuza Mahremiyet Konusunda Neler Yapılmalıdır?

Özel bölgelerini tanıtın, anlatın.

Çocuğunuza siz ebeveynlerinin bilgisi dahilinde doktorların dokunabildiğini, bunun dışında kimsenin bedenine dokunmaması gerektiğini anlatın.

‘Hayır’ demeyi öğretin.

Biri hoşlanmadığı bir şey yaptığında bağırmasını öğretin.

Çocuklarınızı severken veya çevrenize sevdirirken ‘öp beni sana şeker/çikolata/para/oyuncak vereceğim. Bak öp yoksa vermem’ gibi tacizci cümlelerini kullanmayın, kullandırmayın. Bu söylemleri normalleştirmeyin.

‘Aaa ayıp ama öp abiyi’ gibi cümleler kullanmayın. İstemiyorsa öpmesini veya öpülmesini istemeyin. Çocuğunuzun istemediği şeyler konusunda saygı gösterin.

Aile büyüğü dahil kimse giyinirken, tuvaletteyken çocuğnuzu o ortamda bulundurmayın.

Üstünü değiştirmek, altını açmak, tuvaletten sonra temizliğini yapmak, banyo yapmak gibi durumlarda anne baba veya öğretmen/bakıcı dışında birinin yapmamasına özen gösterin.

Üstünü değiştirirken, tuvalet/alt açma gibi eylemleri kimsenin olmadığı yerlere gerçekleştirin.

Farklı cinsiyetteki ikiz bebeklerin bile küçükken ayrı alanlarda üst/alt temizliğini yapmanız gerekmektedir. Aynı şekilde kardeşlerin de.

Kimsenin çocuğunuza sevgi gösterme amaçlı dahi olsa, özel bölgelerini (cinsel bölge, kalçası, göğüsleri, dudakları) cinsel içerikli kabul edilebilecek sevme davranışlarını yapılmasına izin vermeyin.

Birisinin ona dokunduğu veya istemediği, hoşlanmadığı bir davranışı olduğunda sizinle paylaşmasını söyleyin.

internette çocuğunuzun izlediği videolara dikkat edin. Sosyal medya kullanacak yaşta olan çocuklarınızın internet kullanımı konusunda daha dikkatli olunması gerekmektedir.

Kendinden yaşça büyük arkadaş ilişkilerinde fark ettirmeden kontrol edin. Her yaşta farklı bilgi ve ilgiler olması doğaldır, sadece çocuğunuzun yaşına uygun ilgilere sahip olması konusunda dikkatli olun.


Basit gibi duran bir çok şey istismarı normalleştiriyor veya çocuğun farkındalığına engel olduğunu unutmayın.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page