top of page

PEDAGOG KİMDİR?


PSİKOLOG MU? ÇOCUK GELİŞİM UZMANI MI? PSİKİYATRİST Mİ?





Pedagog çocuk eğitim bilimcisidir, ‘’Çocuk Psikoloğu’’ veya ‘’Çocuk Psikolojisi Uzmanı” değildir. Pedagoglar, çocuk eğitimi hakkında uzmanlaşmış kişidir. Fen Edebiyat Fakültesi mezunu kişilerin Pedagojik Formasyon alıp eğitimci olmaları bu nedenledir. Pedagoglar, çocuklara eğitim verebilir, ailelere çocuk eğitimi alanında danışmanlık sunabilir fakat çocukları tedavi edemez. Çünkü çocuk psikolojisi hakkında eğitim almamıştır ve problemleri tedavi etmek gibi bir eğitimi yoktur.


Peki nasıl Pedagog olunur?


Kötü haber! İşte bu şu an pek mümkün değil. Çünkü Türkiye’de üniversitelerde pedagoji lisans bölümü eskiden vardı fakat artık yok. En son 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümü kapatıldı. Bölüm olmadığı için haliyle resmi ünvanlı pedagog da kalmadı. Peki, başta sosyal medyada olmak üzere Pedagog unvanıyla kendini tanıtan kişiler kim? Genelde Çocuk Gelişimi mezunları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünden mezun olanlar, Psikologlar veya sertifika almış bambaşka kişiler çok yanlış da olsa bu unvanı sıklıkla kullanıyorlar.


“Pedagog” unvanı toplumda çocuk psikoloğu olarak algılanıyor.

Eğer çocuğunuz ile ilgili gelişimsel, ruhsal, davranışsal sorun yaşıyorsanız veya başınıza travmatik bir olay geldiyse size yardımcı olacak uzman kişi Psikologlar ve Psikiyatristlerdir. Çocuğunuzun eğitimi ile ilgili sorun yaşıyorsanız, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden mezun olmuş uzmanlardan destek alabilirsiniz.


- Çocuk Psikoloğu: Üniversitelerin psikoloji bölümünü bitirmiş, çocuk ve ergen psikolojisi üzerine yüksek lisans yapıp uzmanlığını bitirmiş uzmanlar çocuklara teşhis koyabilir, terapist eğitimi aldıysa ise terapi yapabilir.

- Çocuk Psikiyatristi: Tıp Fakültesi mezunu olup, TUS’a (Tıpta Uzmanlık Sınavı) girerek çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanlığını tamamlamış hekimler çocuklara teşhis koyup reçete yazabilir, psikoterapi eğitimi varsa terapi yapabilir.


Maalesef ülkemizde genellikle Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden mezun olanlar, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü ya da Anaokulu Öğretmenliği bölümlerinden mezun olan bazı öğretmenler hatta daha farklı alanlarda lisans eğitimi alıp sadece Psikoloji alanında yüksek lisans yapmış ya da daha kötüsü dışarıdan bazı sertifikaları almış kişiler kendini uzman olarak veya ‘’pedagog’’ olarak tanıtabilmekte ve danışmanlık hizmeti vermeye çalışmakta. Denetimsizlik nedeniyle bu şekilde çalışan kişiler çoğunlukta. Başvurduğunuz kişilerin mezuniyet bilgilerini sormaktan, bu konuda bilgi almaktan çekinmeyin.

Son Yazılar

Hepsini Gör

EMDR

bottom of page