top of page

ÇOCUKLARDA KORKU

Güncelleme tarihi: 1 Kas 2020

Korku, duygusal gelişimin içerisinde olan ve çocukluk döneminde sıklıkla görülen,

doğal ruhsal bir tepkidir. “Hem kaçınılmaz, hem de temel bir duygu” olarak da açıklanır.




Korkular, çocukların yaşlarına göre değişkenlik gösterir. Ayrıca her çocuğun kendine özgü korkuları olmakla beraber, bazı korkular çocuğun yaşına göre dönemsel korkularıdır. Kısa süreli korkuların geneli günlük deneyimlerden ortaya çıkar. Genellikle hayal gücü geniş çocuklarda daha sık gözlemlenmektedir.

Doğumdan sonraki ilk bir yıl, genelde yüksek ve ani sesler bebekleri korkutabilir. Ayrıca anne babadan ayrılma korkusu da bu yıllarda görülebilir. Yaklaşık 2 ila 4 yaş arasında yeni ortamlar, güven duyduğu kişilerden ayrılma, onları kaybetme düşüncesine karşı endişe artmaktadır. Dolayısıyla yalnız kalmama ve karanlık korkuları karşımıza çıkabilir. Küçük/büyük hayvanlara karşı korkular da bu dönem gözlemlenebilir. Bu dönemde bedenini daha çok keşfetmeye başladığı yani farkındalığı arttığı için kendi bedenine yönelik korkular da yaşanabilir. Genelde 4-5 yaşlarında korkularda artış görülür. Karanlık, gök gürültüsü, şimşek, yalnız kalmak, hırsız, hayalı canavar veya hayali herhangi bir şey çocuğun korkuları arasında yer alabilir. 6yaştan sonra ise olgunlaşma ve zihinsel gelişimle beraber okul korkusu, sosyal korkular, ölüm gibi gerçekçi korkular gözlemlenebilir.


Korkuların oluşmasına neden olan bir diğer durumda öğrenmedir. Ebeveyn veya yakın çevredeki kişilerin korkuları çocukta da görülür çünkü korku öğrenilen bir davranıştır. Bu nedenle kendi korkularımızı çocuğa yansıtmamakta fayda vardır.

Ayrıca bilinmeyen durum da yetişkinleri olduğu kadar çocukları da korkutabilir.

Korkuyu anlayın, tanımlatın. Böylece çocuğunuza daha çok yardımcı olabilirsiniz.

Televizyon, bilgisayar oyunları... korkuları yüksek oranda arttırmaktadır. Çocukların izlediği film veya oyunadığı oyunların, yaşına uygun olup olmadığını ve içeriklerini kontrol etmenizde fayda vardır.



Eda hırsızdan korkuyor

Eda, 8 yaşında bir kız çocuğu. Evlerine hırsız girmesinden korkuyor. Anne ve babası korkmasının gereksiz ve saçma olduğunu söylemiş fakat çözüm olmamış. Günden güne korkuları çoğalıyor, artık tek başına hareket bile edemiyor.

Eda'ya hırsızın ne yaptığını sorduğumda, ona zarar vereceğini ve eve nasıl gireceğini bilmediğini söyledi.


Eda hırsızın tam olarak ne yaptığını bilmiyor. Evlerindeki güvenliğin bilgisi de yok, dolayısıyla onu rahatlatacak düşünceleri yok.


Sonuç olarak; korkuları olan çocuğunuzla konuşmalı ve onu dinlemelisiniz.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page